Aktuality

Čerstvé mlieko z automatu

obed
poradna

Už i my máme možnosť piť čerstvé a kvalitné mlieko priamo od kráv. Automat na surové kravské mlieko nájdeme na autobusovom nástupišti. Mlieko je Q kvality a pochádza z kontrolovaného chovu. Je určené len na domácu spotrebu a jeho prvovýrobcom je Poľnohospodárske družstvo vo Vrábľoch. Priemerné zloženie tohto mlieka je: tuk 4 %, bielkoviny 3,62 %, sacharidy 4,57 %. Na automate je výstraha, že je mlieko nutné prevariť a nie je vhodné na priamu konzumáciu deťmi, chorými a starými osobami s oslabenou imunitou, s odvolaním sa na nariadenie „ Priamy predaj.“ § 4, bod 14, písmeno a. Pre ostatných ľudí je preváranie ( pasterizácia ) mlieka hlavne k ich spokojnosti z hygienických dôvodov. Pasterizáciou sa mlieko nezmení. Vitamíny a prospešné látky zostanú bez zmeny a predĺži sa tým doba trvanlivosti pri skladovaní v chladničke, 4 – 8 °C. No i napriek tomu ho je nutné spotrebovať čo najskôr.

A prečo by sme mali piť mlieko, ktoré nebolo podrobené žiadnemu tepelnému ošetreniu?

Ak mlieko ešte nebolo vystavené pasterizácii a sterilizácii, zachovávajú sa v ňom prírodné prvky v plnom rozsahu, napríklad laktobacily ( mliečne ), ktoré posilňujú imunitný systém a oživujú črevnú flóru. Hrajú dôležitú rolu v deaktivácii karcinogénnych látok a v prevencii proti alergiám. Aj obsah tuku v mlieku má veľký význam, lebo obsahuje základné vitamíny A a D, ktoré sú potrebné pre asimiláciu vápnika a bielkovín. Mlieko je bohaté aj na mastné kyseliny, ktoré chránia pred chorobami a stimulujú imunitný systém.

[hr]

-lr-

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button